TÁBOROK

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2015 július 27. hétfő
NAPSUGÁR TÁBOROK
A Debreceni Művelődési Központ ebben az évben is meghirdeti Napsugár táborait a június 22. és július 31. közötti időben a Tímárházban és az Újkerti, Csapókerti, Homokkerti, Józsai, Kismacsi, Nagymacsi, Ondódi Közösségi Házakban. 24 turnusban 16 féle tábort szerveznek, melyek a következők:
 


Tímárház - Kézművesek Házában 
4026 Debrecen, Nagy Gál István u. 6., tel.: 52/ 321-260  52/ 321-260 és 06 (30) 618 976706 (30) 618 9767 E-mail: timarhaz@debrecenimuvkozpont.hu
Június 22–26., július 6–10., július 13–17., július 27–31.
HAGYOMÁNYŐRZŐ NÉPMŰVÉSZETI KÉZMŰVES TÁBOR   
(17.000Ft/fő)
Táborvezető: Mátrai- Nagy Andrea 
Táborunkban a gyermekek a legkülönfélébb kézműves mesterségekkel ismerkedhetnek meg a Tímárházban dolgozó Népi Iparművészek segítségével. Naponta más-más technikát próbálhatnak ki, így többek között elmélyülhetnek a fazekasság rejtelmeiben, kipróbálhatják a szűrrátét-készítést, bőrözést, batikolást, gyöngyfűzést, nemezelést, mézeskalácsos mesterséget. A csütörtöki napon kirándulást szervezünk a Hunor és Magor Hagyományőrző Egyesület birtokára, ahol kellemes, fajátékokkal teli környezetben lehetőség nyílik a lovarda megtekintésére, lovaglásra, és aki kedvet érez hozzá, kipróbálhatja az íjászkodást is. 
 
Július 20–24. FAZEKAS TÁBOR   (17.000Ft/fő)
Táborvezető: Terdik Angéla fazekas Népi Iparművész 
Fazekas táborunk az agyag számtalan felhasználási lehetőségéből nyújt ízelítőt. A táborozók megismerkednek a felrakásos és épített edénykészítési technikákkal, ezek változatos díszítési módjaival, valamint kipróbálhatják a korongozást is. Valamennyi használati és dísztárgyat, melyet a tábor ideje alatt készítenek kiégetünk, mely által örök darabokká válnak készítőik számára. Amennyiben a tábor után kedvet éreznek a mesterség alaposabb megismeréséhez, ősszel induló fazekas szakkörünkben folytathatják tudásuk elmélyítését. A csütörtöki napon kirándulást szervezünk a Hunor és Magor Hagyományőrző Egyesület birtokára, ahol kellemes, fajátékokkal teli környezetben lehetőség nyílik a lovarda megtekintésére, lovaglásra, és aki kedvet érez hozzá, kipróbálhatja az íjászkodást is. 

Június 29.–július 3. TÖRTÉNELMI HAGYOMÁNYŐRZŐ TÁBOR    (17.000Ft/fő)
Táborvezető: Kósa Sándor 
Hagyományőrző táborunk ideje alatt a résztvevő gyerekek megismerhetik a középkor rejtelmekkel teli világát. A Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesület tagjai bemutatják a korabeli fegyvereket, használati tárgyakat és öltözködési módokat, valamint a kor jellegzetes táncait. Fiúk és lányok egyaránt érkezhetnek a táborba, mivel programunk külön foglalkozást biztosít számukra. A lányok elsősorban a művészetek, a kézművesség világába nyernek betekintést, de ott van programjaik között a testmozgás is, akár egy igazi középkori udvarhölgy esetében. Míg a fiúk elsősorban a középkor lovagi világának apródképző intézményéből vett feladatokkal és tevékenységgel fejlesztik képességeiket.

Újkerti Közösségi Házban
4032 Debrecen, Jerikó u. 17-19., tel./fax: (52) 439-866
E-mail: ujkertkh@debrecenimuvkozpont.hu
Június 22–26. NÉMÓ ÚSZÓTÁBOR   (18.000Ft/fő)
Táborvezető: Szilágyi Katalin
Úszómester: Kántorné Gyöngyi
A DMK Újkerti Közösségi Házban az úszótábor hagyományosan a legkedveltebb nyári programok egyike. A nagy érdeklődésre való tekintettel a tábort ajánljuk minden vizet kedvelő, úszni tudó, vagy nem tudó 6-12 éves gyermeknek. Az oktatást a gyermekek tudás szintjéhez igazítjuk. Minden délelőtt másfél óra úszásoktatás zajlik játékos vízi mozgással, képzett úszómesterrel a Vénkerti tanuszodában. Délutánonként különböző szabadidős tevékenységeket folytatunk, kirándulunk, kézműveskedünk, mozizunk, szabadtéri játékokat játszunk.

Június 29. – július 3. FAZEKAS TÁBOR   (16.000Ft/fő)
Táborvezető: Éles Gergő 
A Fazekas táborunk néhány éves kihagyás után három éve megújult. A DMK Újkerti Közösségi Házban működő fazekas műhelynek köszönhetően az 5-14 éves korú gyerekek kiváló szakember segítségével betekintést nyerhetnek a fazekas mesterség világába. A tábor résztvevői délelőtti foglalkozás keretében megismerkedhetnek az agyagozás alapvető technikáival, különböző agyagtárgyakat készíthetnek és kipróbálhatják a korongozást. Délutánonként szabadfoglalkozás keretében kézműveskedünk, kirándulunk és különböző szabadtéri játékokat játszunk.

Július 6–10. FESTŐTANODA KÉPZŐMŰVÉSZETI TÁBOR  (18.000Ft/fő)
Táborvezető: Tarnóczi József
A Festőtanoda képzőművészeti tábor egy újszerű kezdeményezés a DMK Újkerti Közösségi Házban. A Festőtanoda Képzőművészeti Szakkör hosszú évek óta működik Tarnóczi József vezetésével, aki az idén, a már 70. évéhez közelítő Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Kör és Szabadiskola vezetője. Felmerült az igény a tagok és sok szülő részéről, hogy egy táborban is szívesen részt vennének. A 6-18 éves korú gyerekek és fiatalok a tábor során kiváló szakember segítségével sajátíthatják el a festészet és a rajz alapvető technikáit. A szakmai foglalkozásokra délelőtt kerül sor, délutánonként különböző kézműves foglalkozásokat, kirándulásokat és szabadtéri játékokat játszanak, majd egy kiállítással zárjuk a tábort. 

Július 13–17. KALANDO-ZOO TERMÉSZETBARÁT TÁBOR  (18.000/fő)
Táborvezető: Gyulavári Attila
A régi Állatbarát tábor egy sokkal izgalmasabb és kalandosabb táborrá alakult át, amelyet 5 éves kortól ajánlunk az állatok iránt érdeklődő és természetkedvelő gyermekeknek. A tábor célja a környezeti nevelés, amely által a gyermekek közvetlenül, játékosan, tapasztalat útján ismerik meg az állatok, a növények világát és környezetüket. A csoport délelőttönként érdekes szakmai foglalkozásokon vehet részt, ahol nap, mint nap, különböző szakemberek segítségével közelebbről is megismerhetik a Botanikus kertet, a vízi élővilágot, az Állatkert és a Nagyerdő élővilágát. Délutánonként szabadidős foglalkozásokra kerül sor: kézműveskedünk, kirándulunk, szabadtéri játékokat játszunk, mozizunk.

Július 20–24. CSICSERGŐ- NÉPTÁNC és NÉPI KÉZMŰVES TÁBOR  (16.000Ft/fő)
Táborvezető: Veres Tamásné Hercz Beáta
2015-ben 3. alkalommal szervezzük meg a néptánc tábort, amelyet 6-14 éves korú gyermekeknek ajánlunk. Azoknak, akik kedvet éreznek a Kárpát-medence, illetve szűkebb hazánk táncainak (nyírségi táncok) megismerésére, gyermekjátékok, népdalok, népi ügyességi játékok (bothajítás, botrúgás, csülközés, méta…) elsajátítására, népi kézműves foglalkozások megismerésére, kipróbálására. A szakmai foglalkozásokat délelőtt tartjuk. Délutánonként kirándulunk, kézműveskedünk, mozizunk, szabadtéri játékokat játszunk.

Július 27–31.TŰZZOMÁNC TÁBOR – DMK Újkerti Közösségi Háza Tűzzománc szakköre tagjai részére. Táborvezető: Bobonkáné Papp Antónia
Hosszú évek után, a feltételek javulásával (új kemence) tűzzománc tábort szerveztünk az elmúlt évben Bobonkáné Papp Antónia vezetésével. A nagy érdeklődésnek és sikernek köszönhetően a tábort ebben az évben is megszervezzük a DMK Újkerti Közösségi Háza Tűzzománc Szakköre részére. 

Homokkerti Közösségi Házban
4030 Debrecen, Szabó Kálmán u. 68., tel.: (52) 535-166(52) 535-166
E-mail: homokkertikh@debrecenimuvkozpont.hu
Június 22–26. és június 29.–július 3. KIDS CLUB ANGOL NYELVI TÁBOR  (25.000Ft/fő)
Angol nyelvi tábor ovisoknak, kisiskolásoknak. Vidám nyelvtanulás, nyári témák angolul, képességfejlesztés, mozgásos játékok, vetélkedők és sok-sok meglepetés.

Július 6–10. KUTYA JÓ TÁBOR - kutyás mesetábor  (20.000Ft/fő)
Ismerkedés a terápiás kutyák munkájával, melyben Mango és Gordon kutyusok is segítenek. Nedves kis orrukat összedugva izgalmas dolgon törik a buksijukat. A kutya jó tábor 7-13 éves gyerekeket vár. 

Július 13–17. KALANDOZÁS AZ INDIÁNOK FÖLDJÉN  (20.000Ft/fő)
7-13 éves gyerekek részére ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni az indián kultúrával. Felépül az indián sátor, törzsfőnököt választunk, kézműveskedünk és még számtalan izgalmas kaland vár. 

Csapókerti Közösségi Házban
4033 Debrecen, Süveg u. 3. tel.: (52) 411-016 (52) 411-016, (52) 541-321 (52) 541-321
E-mail: csapokertikh@debrecenimuvkozpont.hu  
Június 22–26. LÁDAFIA GYEREKTÁBOR   (15.000 Ft / fő)   - 7-12 éveseknek
A tábor célja, hogy megismertesse a résztvevőket a hagyományos kézműves technikákkal, azokat a mai kor szellemiségéhez igazítva. Központi szerepet kap az újrahasznosítás fogalma, a fenntarthatóság értelmezése, a környezettudatos gondolkodás erősítése. 
A táborban megismerkedünk olyan népi- és sportjátékokkal, melyek lehetőséget teremtenek a szabadban végzett mozgásra, a csapatban való együttműködésre. Egyszerű, nagyrészt a természetben is fellelhető anyagokat felhasználva készítünk játékokat és használati tárgyakat, amikből a tábor végén „kipakolást” rendezünk a szülők számára egy közös játékkal egybekötve. A gyermekek számára 7.30-16.30 között biztosítunk felügyeletet.

Józsai Közösségi Házban
4225 Debrecen-Józsa, Szentgyörgyfalvi u. 9., tel.: (52) 386-137  (52) 386-137
E-mail: jozsaikh@debrecenimuvkozpont.hu
Július 6–10.  HANGSZERVARÁZS ZENETÁBOR     (15.000Ft/fő)
Táborvezető: Magyari Ágnes zenepedagógus  Korhatár: 7- 14 éves korig
Szeretnél megtanulni népi hangszeren játszani, vagy esetleg már rendelkezel valamilyen zenei előképzettséggel? Akkor itt a lehetőséged, hogy a citerázás és a furulyázás rejtelmeit elsajátítsd. A Józsai hangszervarázs zenetáborban most alkalmad nyílik megismerkedni a népi hangszerek és a népzene világával!
Ha velünk tartasz a Józsai hangszervarázs zenetáborba, akkor a hangszeres oktatás és népdaltanulás mellett játékos zenei vetélkedőn, viselet és zenekari bemutatón, gyermekkoncerten, táncházon is részt vehetsz. A táborban a népzene világa mellett elkalauzolunk a környék nevezetességeihez: a Zeleméri templomromhoz, a józsai templomromhoz és a Tócó – patakhoz. Az erdei séta, a játékos vetélkedők, a labdajátékok a patak partján és a kézműves foglalkozások is biztosan kedvedre lesznek.   
Ha te is szeretnél részese lenni a nyári tábornak és sok szép emlékkel akarod gazdagítani a szünetedet, akkor itt a lehetőség, hogy jelentkezz!  A zenei előképzettség nem feltétel! Jelentkezési határidő: 2015. június 19.-

Kismacsi Közösségi Házban
4002 Debrecen-Kismacs, Napraforgó u. 16., tel.: (52) 716-698  (52) 716-698,
E-mail: kismacskh@debrecenimuvkozpont.hu
NAPRAFORGÓ  Tenisztábor     (21.000Ft/fő)
Június 16–20. (kedd-szombat); június 22–26. (hétfő-péntek); június 29.–július 3. (hétfő-péntek) 
Táborvezető: Győrfi Imre teniszoktató, testnevelő tanár
A Kismacsi Közösségi Ház az idén is meghirdeti nagysikerű TENISZ táborait. Három
turnusban várjuk a gyerekeket, fiatalokat.
A táborba 7-18 éves korig jelentkezhetnek az érdeklődők. Várjuk azok jelentkezését, akik most szeretnék elsajátítani a teniszjáték alapjait és azokét is, akik már jártasak a különféle játéktechnikákban és ismerik a szabályokat.
Elsajátítják a tenisz alapfokú ismereteit. Megtanulják a tenyeres-fonák ütést, az adogatást, a teniszjáték alapelvető szabályait.
Az alapütésekből a játszható további ütéseket tanulják meg, továbbá technikai és taktikai elemeket is gyakorolnak. Megismerik és elsajátítják a játékvezetés, jegyzőkönyvvezetés szabályait is. Kellemes környezetben, napi 4x60 perces edzésen vesznek részt felváltva, salakpályán és keménypályán. Az oktatás párhuzamos csoportokban történik, külön kezdő és haladó csoportban, magas szakmai képesítésű edzők irányításával.
Minden táborozó részére felszerelést is biztosítunk.
Kísérő programként kézműves foglalkozásokon, játszóházakban alkothatnak a gyerekek.
Napi háromszori étkezést biztosítunk.

Július 6–10. MAKK MARCI ÉLETMÓD TÁBOR    (21. 000 Ft/fő)
A Kismacsi Közösségi Ház életmód tábort hirdet 8 -12 éves gyermekek számára.
A tábor célja, hogy a gyerekek minél fiatalabb korban ismerjék meg az egészséges életmód alapjait. 
Gyermekkorban, alakulnak ki a lényeges életmódbeli szokások, amelyek nagymértékben befolyásolják és hozzásegítik őket egy teljes és egészséges felnőttkorhoz. Egy hét alatt a gyerekek olyan szemlélettel ismerkednek meg, amelyet később egész életükben hasznosíthatnak.  A táborban különféle mozgásos tevékenységet is ajánlunk a résztvevőknek.
Napi háromszori étkezést biztosítunk.

 Nagymacsi Közösségi Házban
4063 Debrecen-Nagymacs, Kastélykert u. 39. 
E-mail: nagymacsikh@debrecenimuvkozpont.hu
Június 22–26.  BIBLIAI VAKÁCIÓS TÁBOR
Negyedik esztendeje szervezzük általános iskolás gyermekek részére a BIBLIAI VAKÁCIÓS TÁBORT. A gyermekek délelőttönként játékos hitoktatáson vesznek részt. Délután sport, kézműves foglalkozásokat, játékos vetélkedőket ajánlunk számukra. A tábort a Debrecen – Ondód - Macs egyházközösség szervezi és csak nagymacsi illetőségű gyermekek vehetnek rajta részt. A tábor ingyenes. Táborvezető: Ráczné Veres Sára lelkész

Ondódi Közösségi Házban
4002 Debrecen – Ondód, Kádár dűlő 61./c
E-mail: uj.judit@debrecenimuvkozpont.hu 
Június 22–26. ÜGYES KEZEK KÉZMŰVES TÁBOR   (15. 000.- Ft/fő)
Táborunkba azokat a 8-14 éves, alkotó kedvű és játszani szerető gyerekeket, fiatalokat várjuk, akik különféle képzőművészeti és kézműves technikákat szeretnének megismerni és kipróbálni. Olyan tevékeny kedvű gyerekeknek ajánljuk ezt a tábort, akik örömüket lelik az alkotásban és új ismeretekre is szert szeretnének tenni. A résztvevők minden nap más és más technikával ismerkednek meg.
A foglalkozások közötti időben mozgásos, sportjátékok kipróbálására is lehetőség van.
Napi háromszori étkezést biztosítunk.
 
Forrás: http://www.debrecenimuvkozpont.hu/kulturkozpont/hirek/981-napsugar-nyari-taborok

⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM