NYITÓLAP

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK2017 augusztus 11. péntek
HAJDÚ-BIHAR MEGYE KINCSEI - kiállítás a Hajdú-Bihar Megyei Értéktárba felvett értékekből
A Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat által a Kölcsey Központban szervezett és a Földművelésügyi Minisztérium által támogatott kiállítás ízelítőt ad a Megyei Értéktárba eddig felvett több mint 80 értékből. Mintegy 200 db kézzel készített kulturális érték jelenik meg 35 alkotótól, de fotókon, roll-lapokon megtekinthető számos megyei építészeti, ipari és műszaki, sport, természeti környezeti és turisztikai – vendéglátási érték is.
Az augusztus 11-én 16 órakor tartott megnyitón Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket. A kiállítást Vermes Bella, a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztály Marketing és Kommunikációs Osztályának vezetője nyitotta meg, aki az értékteremtés és értékmegőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Bulcsú László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke pedig reményét fejezte ki, hogy az értékekkel kapcsolatos feltáró, teremtő és megismertető munka folytatódik a megyében és együttműködve a településvezetőkkel újabb rendezvényeken mutatják be a helyi, illetve a megyei értékeket. A rendezvényen nagy tetszést váltott ki a közönségből a Gáborjáni Hagyományőrző Népzenei Együttes által előadott, citerával kísért népdalcsokor.
Az augusztus 26-ig látogatható kiállítás tárgyait a Hajdú-Bihar megyében élő Népművészet Mestere és népi iparművész címmel rendelkező kézművesek készítették.
Megtekinthetők többek között: a híres nádudvari Fazekas-dinasztia tagjainak fekete kerámiái, melyek így együtt csak nagyon ritkán láthatók, Balmazújváros nevezetessége, a Mihalkó-féle hortobágyi pásztorkalap, a hortobágyi csikós nyereg, a hortobágyi karikás ostor többféle változata, melyek Szabó István pásztorművész munkái, a csikóbőrös kulacs, a Porkoláb Ferenc által készített derecskei rátétes szűr, Sárközi Béláné és Gyönyörűné Erdei Judit népi iparművészek bihari szűrrátétes textiljei, öltözékei, Tarsoly Andorné népi iparművész készítette komádi hímzéssel készült lakástextilek, a néhai  Bagdi Lajosné által hímzett debreceni cifra szűr, Bujdosó Sándornénak, a debreceni női kisbunda hímzéssel készült lakástextiljei, öltözékei, a hagyományos nánási szalmafonással készült tárgyak. Ott vannak a kiállításon a BagossySándor által készített debreceni kerámiák, Radics László mézeskalácsai, ütőfái, a debreceni Gubás Társulatnak a család minden életkorú tagjára való csodaszép fürtös és más gubái, a debreceni gyöngyös-bogláros párták, melyek Buczkó Zsuzsanna és Kovács Gyöngyi népi iparművészek munkái.
 
A kiállítás ideje alatt hétfői, szerdai és szombati napokon - kapcsolódva a kiállított tárgyakhoz is – kézműves bemutatók és foglalkozások várják gyerekeket, családokat, érdeklődőket. Lesz bőrözés, fonás, nemezelés, gubaszövés, hímzés, gyöngyékszer készítés, szűrrátétes tárgyak készítése. A foglalkozásokat, bemutatókat a megye neves kézművesei tartják.
A bejárat mellett korhű csikós ruhába bújhat, aki szeretne a manapság népszerű szelfizésnek új értelmet adni, vagy fellapozhatja az értékeket bemutató kiadványokat, de megnézheti a folyamatosan pergő vetített képeket és filmeket is.
A kiállítás szervezője: Tóthné Bobonka Magdolna, önkormányzati referens és Dr. Tar Károlyné, a Kézműves Alapítvány alapító-kurátora, szakértője Dr. Vajda Mária ny. főmúzeológus,  néprajzkutató, címzetes egyetemi docens, rendezője: Varga Antal
 

⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM