NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

KÉZMŰVESEK

ALKOTÓKÖRÖK

PÁLYÁZATOK

TÁBOROK

KÉPZÉSEK

KIADVÁNYOK

KÉPTÁR

HASZNOS OLDALAK











DEBRECENI CSIKÓBŐRÖS KULACS
A csikóbőrös kulacskészítés Debrecenben már több száz éves múltra tekint vissza.
A debreceni csikóbőrös kulacs elkészítése különleges szakmai ismereteket igényel.
A kulacs fából készült ital (főleg bor) tároló edény, melyet szőrével kifelé fordított csikóbőrrel vonnak be. Csokonai Vitéz Mihály: "Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz" c. költeménye jelentős mértékben hozzájárult népszerűvé válásához („Drága kincsem, galambocskám, csikóbőrös kulacsocskám …”).
A XX. században a debreceni csikóbőrös kulacs legkiválóbb megformálója Varga Dezső volt, aki 1958-ban megkapta a népi iparművész, majd  1966-ban a népművészet mestere címet. „Kulacsain a középdísz, a rózsa sallangkötéssel, szironyozással, a különböző bőrök egymásra helyezésével készült. Erőteljes fekete-piros és barna színeket használt. A két oldalán elhelyezkedő sallangdíszítés, az ú. n. vágott vagy varrott sallang mindig összhangban volt a rózsa díszítőelemeivel. A díszítőelemek alkalmazásánál mindig harmóniára törekedett, megőrizve a hagyományos formát, színhasználatot, motívumokat. Az általa készített kulacsok elmaradhatatlan tárgyai voltak a hazai és a külföldi kiállításoknak, magas rangú vendégek látogatásakor az ő csikóbőrös kulacsait ajándékozták.”
Hajdú Bihar megyében, Nádudvaron a Futó Imre kulacskészítő műhelyéből  az 1980-90-es években kikerült, hagyományos eljárással, igényesen megformált csikóbőrös kulacsok hazánkban és világ számos országába elkerültek, ismertté váltak.
Ma Debrecenben csikóbőrös kulacs készítésével Szombati Zsigmond népi iparművész foglalkozik. A városban és térségében élő bőrműves, szíjgyártó mesterek - ha megfelelő alapanyagra lelnek - alkalmanként szintén készítenek egy-egy csikóbőrös kulacsot.

A Debreceni Értéktár Bizottság 52/2014. (03.06) sz. határozatával a debreceni értéktárba, a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság 11/2014. (06.18.) sz. határozatával a megyei értéktárba vette fel a csikóbőrös kulacsot.

SZAKIRODALOM
Domanovszky György–Varga Marianna: Mai Magyar Népi Iparművészet Budapest, 1983.
Portré foto: 265.l., tárgy foto: 165.l
Élő Népművészet Hajdú-Bihar megyében I. A népművészet Mesterei Debrecen, 2002.
Hubert Erzsébet: 36-38. l.

FORRÁSOK
https://www.youtube.com/watch?v=3rtAlqKuTtc

⇦ VISSZA

NÉPI KÉZMŰVES ÉRTÉKTÁR

TÍMÁRHÁZ - KÉZMŰVESEK HÁZA

ORSZÁGOS IFJÚSÁGI NÉPI KÉZMŰVES PÁLYÁZAT

KÉZMŰVES SZAKMAI TÁR

MÍVES GYŰJTEMÉNY

KURATÓRIUM

IMPRESSZUM